Magento-2.0-1280x720.png

Magento webshop beginnen

Wil je een webshop in Magento opzetten? Met Magento 2 is er de beschikking over een volledig nieuw platform. Het is gebruikersvriendelijker, efficiënter en veiliger dan voorheen.

Als je start met een eigen webshop moet je een goede basiskennis hebben om succesvol te worden. De hedendaagse online shopper is verwend door de grote webshops en wil alles op een presenteer blaadje krijgen.

 

 

Wat zijn kenmerken van een goede webshop?

  • Gebruikersvriendelijk
  • Beschikt over een goede zoekfunctie
  • Logische navigatie structuur
  • Veilig
  • Goed vindbaar in zoekmachines
  • Heeft een aantrekkelijke uitstraling en komt betrouwbaar over

Layout van een webshop

Het is belangrijk om met een passend ontwerp / layout te starten aan je webshop. Je wilt namelijk kunnen voldoen aan bovengenoemde kenmerken. Hierbij kun je er voor kiezen om een bestaand Magento template aan te bieden of om een designer een volledig design op maat te maken. Dit laatste is natuurlijk een stuk duurder.

Structuur van een webshop

De structuur van een webshop wordt natuurlijk vooral bepaald door de producten die je verkoopt. Kijk vooral eens bij (grote) concurrenten. Vaak hebben zij met online marketeers hier veel aandacht aan besteedt en A/B testen gedaan. Misschien vind je het zelf minder goed bij jouw webshop passen, maar het is wel herkenbaar voor bezoekers.

De structuur die je kiest is ook belangrijk voor de vindbaarheid van je shop (SEO).

De betaalmogelijkheden van een webshop

Bezoekers willen graag zelf kunnen kiezen op welke manier ze kunnen betalen. Probeer dan ook een zo groot mogelijk aanbod aan betaalmethoden aan te bieden.

De belangrijkste betaalmethoden in Nederland zijn:

  • iDeal
  • Creditcard (Mastercard/VISA card)
  • Achter betalen (bijv. Afterpay, Billink en Klarna)

Gelukkig zijn er verschillende Payment Service Providers (PSP) die vaak alle verschillende betaalmethoden ondersteunen. Verkoop je ook in het buitenland? Voeg dan zeker ook PayPal toe als betaalmethode. Voor België is Mr. Cash / Bancontact belangrijk.

Hoe er wel rekening mee dat de kosten per betaalmethode enorm kunnen verschillen. Je kunt er bijvoorbeeld voor kiezen om de meerkosten van achteraf betalen (gedeeltelijk) door te belasten aan de klant. Als de klant dit graag wil en belangrijk vindt, dan wil deze er wellicht ook een klein bedrag extra voor betalen. Kijk vooral ook even wat je concurrenten aanbieden en/of in rekening brengen.

Verzendkosten?

Verzendkosten zijn tegenwoordig een gevoelig punt...de grote webshops stunten al jaren met gratis verzending. De vraag is of je hier in mee wilt gaan of niet. Dit is ook afhankelijk van je producten, je marge en je retourpercentage.

Uit onderzoek is gebleken dat hoge verzendkosten negatief werken. Veel consumenten vinden snelle verzending belangrijker dan geen verzendkosten.

Maar de hoogte van de gehanteerde verzendkosten én de snelheid van leveren zijn zonder meer van invloed om de omzet van je webshop.

Webshop keurmerk?

Consumenten vertrouwen is online heel belangrijk. Is je merk nog niet zo bekend? Een keurmerk gaat zeker bijdragen aan het consumenten vertrouwen en verhoogt de conversie van je webshop. Door het keurmerk weet een bezoeker dat je webshop aan bepaalde voorwaarden voldoet.

SSL

SSL? Dit is het (tegenwoordig onmisbare) groene slotje in je browser. Hiermee ziet een consument dat bestellen via jouw webshop beschermd is d.m.v. encryptie van de gegevens. Hier kun je in de tijd van cybercrime niet meer om heen.

Vindbaarheid van een webshop (SEO)

Magento biedt je de mogelijkheid om heel veel gegevens dusdanig in te voeren dat zoekmachines ze het beste kunnen gebruiken. Werk dus zeker aan de SEO (Search Engine Optimalisation) van je webshop.

Snelheid van een Magento webshop

Voor een bezoeker is snelheid tegenwoordig een hot item. Als je webshop niet snel genoeg laadt, dan vindt een bezoeker niet snel genoeg wat er gezocht wordt. En dat betekent dat de bezoeker je webshop gaat verlaten. Magento staat er om bekend dat het een vrij log pakket is en daardoor behoeft Magento wel specialisme om er voor te zorgen dat de snelheid in orde is. Je kunt aan de Magento installatie kant winst halen, maar zorg ook zeker voor een goede server waar de webshop op draait. Hipex en Skyberate zijn voorbeeld van hosting partijen die gespeciliaseerd zijn in het hosten van Magento webshop.

Marketing van een webshop

Je nieuwe Magento webshop kan zo mooi, snel en gebruikersvriendelijk zijn als je maar wilt, maar als niemand weet dat je shop bestaat heb je geen omzet. De marketing van je webshop is in mijn ogen minimaal de helft van je inspanningen. Gebruik de tools die bij jou product en budget passen en zorg dat je webshop op diverse plaatsen vindbaar is. Denk aan de inzet van social media (Facebook, Instagram, Pinterest), maar ook aan betaalde advertentie mogelijkheden zoals Google Ads en Google Shopping.

Je SEO inspanningen zijn natuurlijk ook belangrijk. Want als je organisch heel goed vindbaar bent, hoef je minder te adverteren.

Misschien ook interessant?

Blogpost_Personaliseren_met_e-mail_marketing.jpg

Personaliseren met e-mail marketing automation

E-mail marketing is nog steeds een van de meest rendabele online marketing kanalen voor webshops.

Blogpost_Instagram_adverteren.jpg

Adverteren op Instagram

Hoe maak je een advertentie op Instagram? Ik leg je graag uit hoe je dit doet.

Social_media_blog_website.jpg

Geef je omzet een boost met social media als marketingtool

Sociale media, je kunt er nauwelijks omheen. De meeste mensen gebruiken het als vermaak of om in contact te staan met vrienden. Voor bedrijven is het een laagdrempelige manier om in contact te staan met de doelgroep, om aan hun bekendheid te werken en om…

Ook interesse in online marketing support?

Heb je ook behoefte aan ondersteuning in online marketing? Laat je gegevens achter en we maken een kennismakingsafspraak!

Please wait...