Beste_tijde_social_media_posts_FB_link.jpg

Wat zijn de beste tijden om te posten op social media?

Dit is natuurlijk iets dat iedereen die zich met social media marketing bezig houdt graag zou willen weten.

Helaas bestaat er niet zoiets als dé beste dag en tijd om te posten op Instagram, Facebook of Twitter. Natuurlijk is een goede timing van je post belangrijk, maar jouw beste tijd is afhankelijk van de momenten waarop jouw publiek en doelgroep online actief is. Mijn advies is om vooral te testen met het posten op verschillende tijden en voor jezelf te bepalen wat voor jouw doelgroep de juiste tijden en dagen zijn.

Graag geef ik je wel in het algemeen aan wat de beste tijden en dagen zijn om te posten. Coosto heeft namelijk de interactie op meer dan 10 miljoen openbare Nederlandstalige posts op Instagram, Facebook, LinkedIn, Twitter en YouTube onder de loep genomen. Coosto is tool voor social media management. Monitor, publiceer, reageer en rapporteer met Coosto vanuit 1 platform. Het is niet goedkoop, dus zal vooral voor grotere MKB bedrijven die behoorlijk actief zijn op social interessant zijn.

Wat is de beste tijd om te posten op Instagram?

 • De beste tijd om te posten: 21.00 uur
 • Dag met meeste interactie: woensdag
 • Tijd met meeste interactie: 17.00 uur

Het onderzoek van Coosto laat dus zien dat er over het algemeen vooral rond etenstijden veel interactie plaatsvindt op Instagram. Maar die interactie kán dus plaatsvinden op posts die op heel andere momenten zijn gepubliceerd. Wat is nu echt het ideale moment van publicatie? Er zijn twee pieken te herkennen: eentje om 3 uur in de middag en de andere om 21 uur ’s avonds. Dat zijn dus gemiddeld genomen de beste tijden om te posten.

Wat is de beste tijd om te posten op Facebook?

 • De beste tijd om te posten: 15 uur
 • Dag met meeste interactie: woensdag
 • Tijd met meeste interactie: 18 uur

Op Facebook vindt de hele week door interactie plaats. De grootste pieken zien we rond 12 uur, 18 uur en op woensdagen. De meeste interactie lijkt dus plaats te vinden in de middagpauze en direct na kantoortijd. 

Maar hoe moet je jouw posts plannen om optimaal van deze interactie te profiteren? Over het algemeen krijgen posts die rond 13 uur en 15 uur zijn geplaatst net wat meer interactie. Iets om rekening mee te houden in je tests.

Wat is de beste tijd om te posten op LinkedIn?

 • De beste tijd om te posten: 13 uur
 • Dag met meeste interactie: donderdag
 • Tijd met meeste interactie: 9 uur

Wanneer is het optimale moment om te posten, als je wilt profiteren van die pieken? 13 uur lijkt – daar is hij weer: gemiddeld genomen – bij uitstek het moment om te posten als je gaat voor interactie op je LinkedIn-posts.

Wat is de beste tijd om te posten op Twitter?

 • De beste tijd om te posten: 21 uur
 • Dag met meeste interactie: woensdag
 • Tijd met meeste interactie: 21 uur

Opvallend genoeg zijn de zaterdagen op Twitter niet bepaald gevuld met interactie. Daarvoor moet je toch echt doordeweeks gaan posten. Liefst op dinsdag, donderdag, of nog beter: woensdag. Eigenlijk is er de hele dag door interactie op Twitter. Het absolute hoogtepunt vinden we om 21 uur.

Wat is de beste tijd om je video te uploaden op YouTube?

 • De beste tijd om te posten:12 uur
 • Dag met meeste interactie: zondag
 • Tijd met meeste interactie: 17 uur

YouTube is het enige platform waar er in het weekend meer interactie is dan op werkdagen. De piek ligt op zondag, wellicht omdat het platform niet goed te combineren is met doordeweekse activiteiten als werk en school. 

Tja, die beste tijd ligt niet altijd keurig doordeweeks tussen 9 en 17. Misschien komt jouw eigen ideale tijdstip wel heel slecht uit. Geen zorgen, want met Coosto meet je niet alleen wanneer je social media posts goed presteren, maar je plant ze ook supergemakkelijk in voor Facebook, Twitter, Instagram, YouTube en LinkedIn. Zo kun je gewoon tijdens kantoortijden in een kwartiertje al je social media managen. Oók voor de avonduren.

Dit artikel is afkomstig van Coosto.com. Naast Coosto zijn er meer social media tools op de markt. Zelf werk ik bijvoorbeeld met Hootsuite.

 

 

Misschien ook interessant?

Blogpost_Personaliseren_met_e-mail_marketing.jpg

Personaliseren met e-mail marketing automation

E-mail marketing is nog steeds een van de meest rendabele online marketing kanalen voor webshops.

Blogpost_Instagram_adverteren.jpg

Adverteren op Instagram

Hoe maak je een advertentie op Instagram? Ik leg je graag uit hoe je dit doet.

Social_media_blog_website.jpg

Geef je omzet een boost met social media als marketingtool

Sociale media, je kunt er nauwelijks omheen. De meeste mensen gebruiken het als vermaak of om in contact te staan met vrienden. Voor bedrijven is het een laagdrempelige manier om in contact te staan met de doelgroep, om aan hun bekendheid te werken en om…

Ook interesse in online marketing support?

Heb je ook behoefte aan ondersteuning in online marketing? Laat je gegevens achter en we maken een kennismakingsafspraak!

Please wait...